Atatürk'ün Mersin'e Geliş Töreni Yapıldı

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İlimize Gelişinin 100.Yıldönümü Vesilesiyle Tören Düzenlendi

Atatürk'ün Mersin'e Geliş Töreni Yapıldı

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İlimize Gelişinin 100.Yıldönümü Vesilesiyle Tören Düzenlendi

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 100. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen tören Mersin Tren Garında temsili karşılama töreni ile başladı. Programda Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan; beraberinde Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile birlikte, Atatürk’ün trenle İlimize gelişini temsil eden treni karşılayarak trenden inen Muharip Gaziler Derneği Başkanı Kemal Gülbeyaz’ın takdim ettiği Türk Bayrağı’nı öperek teslim aldı. Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet tarafından, Gazilere çiçek takdim edildi.
Cumhuriyet Meydanında devam eden tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapması ve öğrenciler tarafından okunan şiirler ile devam etti.

Vali Pehlivan, basın mensuplarına yaptığı konuşmada;” Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ilimizi ziyaret edişinin 100. yıl dönümü. Kuvay-ı Milliye hareketlerini ve Kurtuluş Savaşı yıllarındaki mücadeleleri organize etmek için daha öncesinde de ilimize gelmiş olmakla birlikte 17 Mart 1923 tarihinde, Cumhuriyetin kuruluş hazırlıkları sürdürülürken ilimize gelen Atatürk, vatandaşımızın yoğun ilgisi ve coşkusu ile karşılanmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 17 Mart 1923 tarihindeki ziyareti vesilesiyle Mersin ve Mersinlilere beslediği içten sevgi ve muhabbet ile gerçekleştirdiği hitabında, ilimizin, ülkemizin gelişim sürecindeki rolünü vurgulamış, Mersinlilerin Kurtuluş Savaşında verdiği büyük mücadeleyi ekonomik alanda da sergilemelerini ve bunun için çok çalışmak gerektiğini belirtmiş ve şunları söylemiştir.
“Benim için dünyada en büyük mevki ve mükâfat milletin bir ferdi olarak yaşamaktır. Eğer Cenabı Hak bana bunu başartmışsa, kendisine şükür ve hamd ederim. Bugün olduğu gibi ömrümün sonuna kadar millete hizmet eden bir kişi olarak övünç duyacağım.
Muhterem Mersin Halkı! Bugün hakkımda gösterdiğiniz içten, candan ve coşkulu gösteriden dolayı sizlere ayrıca teşekkür ederim. Memleketiniz, beldeniz Türkiye’nin çok önemli bir noktasında bulunuyor. Memleketiniz bütün dünya ile Türkiye’nin bağlantı noktasındadır. Savaş alanlarında kıymetli evlâtlarımızın süngü ve silahlarının zaferleri, başarıları çok büyüktür. Ancak, gerçek refah ve mutluluğa sahip olabilmek için asıl bundan sonra çalışmak gereklidir. Sizin için zaferler ve yükselme alanı ekonomide, ticarettedir. Bunu takdir ediyorsanız çok çalışmak zorundasınız. Memleketin gerçek sahibi olunuz.”

İlimizi ziyaretinin 100. yıldönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı,aziz şehitlerimizi,gazilerimizi saygı ve rahmetle yâd ediyorum.

Bu vesileyle 6 Şubatta ve meydana gelen depremlerden etkilenen illerimizde ve iki gün önce Şanlıurfa’da meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.” dedi.

Programa İl protokolü, gaziler, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER