Arıtmanın Kalbinde Önemli Yatırım

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Merkez Pompa ve Atıksu Terfi İstasyonu’nu gezerek, çalışmaların daha kaliteli ve hızlı yürütülmesi için istasyonda yapılan yenilikler hakkında bilgi aldı.

Arıtmanın Kalbinde Önemli Yatırım

ARITMANIN KALBİNDE ÖNEMLİ YATIRIM                                       

BAŞKAN SEÇER:25 MİLYON LİRA CİVARINDA BİR BAKIM ÇALIŞMASI YAPILDI

“KENT GENELİNDE ÇEYREK MİLYARA MAL OLACAK BİR BAKIM ONARIM ÇALIŞMASI YAPIYORUZ”

“ÇALIŞMALAR ZAMANINDA YAPILMIŞ OLSAYDI, BİZ BU PARAYI YENİ YATIRIMLARA AKTARIRDIK”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Merkez Pompa ve Atıksu Terfi İstasyonu’nu gezerek, çalışmaların daha kaliteli ve hızlı yürütülmesi için istasyonda yapılan yenilikler hakkında bilgi aldı.

Terfi istasyonundaki incelemelerde Başkan Seçer’e MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ertan Liman ve kurum yetkilileri de eşlik etti.

“25 milyon lira yatırım yapıldı”

29 yıllık bir tesis olan Merkez Atıksu Pompa İstasyonu, yıllar içerisinde sürekli bakım ve revizyon görmüş, ancak bu dönemde büyük revizyon yapılıp bakımdan geçti. İstasyonun mekanik yapısı ile jeneratörü değiştirildi. Merkez Atıksu Pompa İstasyonu’nda bulunan 6 adet pompanın 1, 3 ve 6 numaralı pompaları 2019 ve 2020’de yenilenerek, kapasiteleri 2 kat artırıldı. İstasyon şu an saatte 43 bin metreküp atık su iletebilecek seviyeye yükseldi. İstasyon, yapılan revizyon ve bakımla, özellikle kış aylarında yağmur suyunun kanalizasyon hatlarına girmesiyle yüksek debileri karşılayabilecek şekilde güçlendirildi. İstasyonda yapılan tüm mekanik değişim ve pompaların bir kısmı için 25 milyon lira yatırım yapıldı.

“Daha işlevsel bir hale getirildi”

Göreve geldiği günden bu yana altyapı ve içme suyu konusunda, kente uzun yıllar katkı sunacak önemli yatırımlar kazandıran Başkan Seçer, istasyondaki incelemelerinin ardından, “İçinde bulunduğumuz nokta Balıkçı Barınağı’nın yanı. Burası arıtmanın, aslında bu sistemin kalbi diyebiliriz. Merkezde 4 ilçemiz var. Mezitli’de zaten 2020 yılı içerisinde hizmete aldığımız, geçtiğimiz yıl içerisinde de tam anlamıyla randımana giren bir arıtma tesisimiz var. Ancak bu, diğer kalan 3 ilçenin Toroslar, Akdeniz ve Yenişehir’in tüm atık sularını, Karaduvar’daki atık su arıtma tesisimize pompalıyor. Buranın özelliği, yoğun yağmur dönemlerinde, kenti bir anlamda taşkınlardan kurtarıyor. Çünkü bu kanalizasyon sistemi, bizim arzu etmediğimiz bir durum ama, yağmur sularını sistem içerisine alıyor ve burada normal koşullarda 1 birim su ve 4 birim suya çıkıyor ve buradan deşarj ediliyor. Böyle de farklı bir görev yapıyor burası. Biz burayı şu anda bakıma aldık. Uzun süredir bakım yapılmamış. 25 milyon lira civarında bir bakım çalışması yapıldı. Bazı pompalar yenilendi, cihazlar yenilendi, daha işlevsel bir hale getirildi” açıklamasını yaptı.

“Bu işlemler zamanında yapılsaydı, biz bu parayı yeni yatırımlara aktarırdık”

Genel anlamda bütün tesisleri bakımdan geçirdiklerini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Kurumda bir disiplin sağlamaya çalışıyoruz. Bunun bir kültür ve kural haline dönüşmesi lazım. Rutin bakımlarının, testlerinin yapılması gerekiyor. Ama gördüğüm kadarıyla, çok gerilerden de gelen ciddi aksaklıklar var. Genelde, gelecek düşünülmeden kurum yönetilmiş. Sorunlar halının altına süpürülünce, onlarca yıl sonra bir dağ haline dönüşmüş. Biz şimdi bunları temizlemeye çalışıyoruz, ama uzun yılların sorunu olduğu için de, bu pislikler artık taş gibi olmuş. Bunları kırıp parçalamak da bize enerji sarf ettiriyor ve ciddi paralar harcıyoruz” dedi.  

Son 3,5 yıl içinde yapılan ve devam eden çalışmaların maliyetinin 200 milyon liranın üzerinde olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Çeyrek milyara mal olacak bir bakım onarım çalışması yapıyoruz. Bu önemli ve ciddi bir para. Eğer bunlar zamanında yapılmış olsaydı, belki biz bu parayı yeni yatırımlara aktaracaktık” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2022, 20:57

İstikbalmersin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER