Alanya’dan Gelip Mersin’de Alanyalı Köyünü Kurmuşlar

İstikbal Özel Haber/Fatma Aydın-Mersin/ Alanyalı (Köyü) Mahallesi  Mersin’den 50 km uzaklıkta ve Toroslar’ın yamaçlarındaki en son yerleşim yerlerinden biridir.

Alanya’dan Gelip Mersin’de Alanyalı Köyünü Kurmuşlar

Alanya’dan Gelip Mersin’de Alanyalı Köyünü Kurmuşlar

İstikbal Özel Haber/Fatma Aydın-Mersin/ Alanyalı (Köyü) Mahallesi  Mersin’den 50 km uzaklıkta ve Toroslar’ın yamaçlarındaki en son yerleşim yerlerinden biridir. Mersin’den yaklaşık bir saatte ulaşım sağlanır. Mersin Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerle de insanlar ulaşım sağlayabiliyor. Yazları 500 civarında nüfusu olurken kış aylarında bu sayı 80-100 lere düşüyor. Yöre halkı hayvancılık ve tarımla geçimini sağlıyor. Elektrik, su ve alt yapı hizmetleri veriliyor. Eğitim ise taşımalı sistemle yapılıyor.

İstikbal Gazetesi İmtiyaz sahibi Fatma aydın, kurucu Yazarı Rüştü Aydın ve yazar arkadaşlarla ziyaret ettiğimiz Alanyalı Mahalle muhtarı Ahmet Duran Yelli ve köy halkı ile bir süre sohbet ettik. Alanyalı mahallesi ile Atlılar mahallesi arasındaki Büyükşehir Belediyesi yol yapım ekibinin çalışmalarını yerinde izledik.  Onlarla ve mahalle muhtarlarıyla sohbet edip çalışmaları hakkında bilgi aldık. Sadiye Mahalle Muhtarı Mutlu Özdemir, “Mersin Büyükşehir belediyesi Yol Asfalt Birim Daire Başkanlığı olarak Sadiye (Atlılar) arasında yapılan yol yapım çalışmasını yerinde takip ediyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi ekibine çok teşekkür ederim.” Dedi.

 Alanyalı muhtarı Ahmet Duran Yelli’de; “Alanyalı-Atlılar arası bağlantı yolunun bakım onarım çalışmasını takip ediyoruz. Yol genişleme çalışmaları yapıldı.  Şimdi akabinde de Asfaltlaması yapılıyor. Aynı zamanda MESKİ dört tane köyün kullanmış olduğu içme suyunun ishale hattını yenilemiş oldu. Çok güzel bir hizmet. Onlara ve Mersin Büyükşehir belediyesine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Daha sonra Alanyalı’nın soğuk su mevkisini gezdikten sonra köy kahvesinde mahalle sakinleri ile çay sohbetinde bulunup aşure ikramında bulunuldu.

1910 YILINDA ANTALYA ALANYA İLÇESİNDEN GELMiŞLER

Alanyalı mahalle Muhtarı Ahmet Duran Yelli, Alanyalı’nın kuruluşu ve sosyal yaşamı hakkında bilgi verdi. Muhtar Yelli, “ Köyümüz 1910 yılında Antalya Alanya’dan gelmişler ve iki kabilenin birleşmesi ile köy olmuştur. Geçim kaynağı şeftali kiraz ve hayvancılık var. Eskiden orman kesimi yapılırdı artık köylü yapmıyor. Artık şirketler yapıyor. Bunun dışında yaz aylarında nüfusumuz 500 e yaklaşıyor kış aylarında da 80-100 arasında değişiyor. Mersin’e 50 km uzaklıkta ve Toroslar’ın en son köyünden biriyiz.”Dedi

Köyde yaşamın zor olduğunu dile getiren Yelli, köy yaşamını teşvik etmek gerektiğini de dile getirdi. Muhtar Yelli, “ Buralarda yaşamak elbette çok zor. Eğitimimiz taşımalı sistem Ayvagediği’ne Mersin’e gitmek üzere taşımalı sistem ile eğitim yapılıyor. Kışın yaşam zor olduğu için insanlar şehirde eğitim almak istiyor. Aslında eğitim internete odaklı olduğu için şehir köy farkı pek kalmadı. Fakat insanları köy yaşamını sevdirerek teşvik etmekte fayda var. Buna kurumlarımızda destek verirse iyi olur. Mahalleye yapılacak olan işlerde belediyelerimiz gereğini yapıyorlar. Sağ olsunlar.” Dedi.

mersinistikbal

YORUM EKLE
YORUMLAR
Zekojan
Zekojan - 2 yıl Önce

Alttaki ortadaki beyazlı çocuk benim

SIRADAKİ HABER