banner18

VALİ PEHLİVAN, “FİKİR OTOBÜSÜ” GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİ PROJELER YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu ana iş birliği çerçevesinde, Mersin Üniversitesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) desteğiyle gerçekleştirilen “Fikir Otobüsü Liseler arası Girişimcilik ve Yenilikçi Projeler Yarışması” 2024 dönemi ödül törenine katıldı.

VALİ  PEHLİVAN, “FİKİR OTOBÜSÜ” GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİ PROJELER YARIŞMASI  ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, “FİKİR OTOBÜSÜ” LİSELER ARASI GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİ PROJELER YARIŞMASI 2024 DÖNEMİ ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu ana iş birliği çerçevesinde, Mersin Üniversitesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) desteğiyle gerçekleştirilen “Fikir Otobüsü Liseler arası Girişimcilik ve Yenilikçi Projeler Yarışması” 2024 dönemi ödül törenine katıldı.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende yapmış olduğu konuşmasında Vali Pehlivan; “Fikir Otobüsü yolculuğuna başarı çıtasını yükselterek devam ediyor. Yolculuğuna devam ettikçe görüyoruz ki bir yandan çok sayıda yeni projeler geliştiriliyor, bir yandan da insanların duygu dünyasına yansımalarıyla yeni hikayelere, güzel hatıralara vesile oluyor.

Hayat bir yolculuk ve bu yolculukta hepimizin kendine göre bir hikayesi var. Dileğimiz, temennimiz herkesin hayatında güzel hikayeler olmasıdır.

Fikir otobüsü, yolculuğuna 2015 yılında başlamıştır. Bu yıl ayrı bir sevincimiz var. Geçtiğimiz yıl burada jüri olarak 1. seçtiğimiz proje; Avrupa'da 200’ün üzerinde okul, 800’ün üzerinde öğrenci arasında ilk 10’a girmeyi başarmıştır. Bir kere daha geçen yılın birincilerini ve yarışmaya katılanlarını yürekten tebrik ediyorum.

Elbette her yarışmanın bir birincisi, ikincisi, üçüncüsü olacak, liste yukarıdan aşağıya doğru sıralanacak, ama yarışmaya katılan 600 proje de bizler için çok kıymetli. Proje ekiplerinde görev alan, katkı sunan öğrencilerimiz, onlara rehberlik eden öğretmenlerimizin emeği çok kıymetli. Hepsini ayrı ayrı tebrik ediyoruz. Başarılarının artarak devamını diliyoruz. 

Geçtiğimiz yıl birinci olan takımımız UNICEF'in “Generation Unlimited Youth Challenge” yarışmasında bizi başarıyla temsil etmiş ve 211 takım ve 800 genç arasında ilk 10 takım arasına girmeyi başarmıştır. Avrupa Komisyonu’nun sponsorluğunda her yıl düzenlenen Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri yarışmasında ‘Girişimcilik Ruhunun Geliştirilmesi’ kategorisinde Türkiye birincisi seçilen Fikir Otobüsü Lise Projesi, 2023 yılı Kasım ayında İspanya’da düzenlenen finallerde ülkemizi başarıyla temsil etmiştir.


Bu proje önce üniversite düzeyindeki yarışmalarla başlamış, 2018’den itibaren de lise düzeyinde, girişimciliğin teşvik edilmesi doğrultusunda devam etmiştir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu'nun; Mersin Üniversitesi Rektörlüğümüzle, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle, Mersin Ticaret ve Sanayi Odamızla iş birliği koordinasyon içerisinde hayata geçirdiği bu proje önce ulusal düzeyde takdire değer görülmüş ödül kazanmış ve şimdi de uluslararası düzeyde girişimcilik alanında takdir görmüş ve bizi Avrupa'da İspanya'daki organizasyonda başarıyla temsil etmiştir. 

Gençlerimiz öyle güzel hazırlıklar, öyle güzel projeler yapıyorlar ki bunlar arasından seçim yapmak bizler için oldukça zor olmaktadır, çünkü hepsi birbiri kadar önemli ve kıymetli projeler. İnşallah en sağlıklı kararı hep birlikte vereceğiz. Bu çalışmalar, hepimizin yüzünü güldürüyor. Çağa hitap eden, bilim, teknoloji, bilişim gibi çağın gerekleri doğrultusunda atılan adımlara tanıklık etmek, hepimizi heyecanlandırıyor.

Siz kıymetli gençlerimizi eğiten öğretmenlerimizin özellikle bu alanlara ilgi göstermesi elbette ki öğrencilerimize de yansıyor. Çünkü bütün öğretmenlerimiz bir lider bir rehber; öğrencilerimizin de bilgi, bilişim, teknoloji, yapay zekâ gibi konularda hevesli olması, proje hazırlaması ve öğretmenlerimizin de sizleri teşvik etmeleri de ayrı bir önem ifade ediyor.

Bu alanda bir yandan eğitim kurumlarımızla bu çalışmalar yürütülecek. Bir yandan burada olduğu gibi paydaş kurum, kuruluşlar, odalarımız ve iş dünyamız buna destek olacaktır. 

Böylelikle bilim ve teknoloji içerikli proje üretme konusunda ülke olarak yakaladığımız başarı çıtası, Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Teknofest Nesli’ ifadesiyle tarif ettiği gençlerimiz sayesinde daha da yükselecektir. Biz de İl olarak ülkemizin bu gelişim sürecine “Tübitak projeleriyle, Teknofest projeleriyle, eTwinning projeleriyle, Fikir Otobüsü” gibi özgün projelerle gereken katkıyı yapmaya devam edeceğiz.

Bu sayede Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret etmiş olduğu muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne hep birlikte çıkacağız." 

Vali Pehlivan konuşmasının sonunda; "Sevgili Gençler, dünyayı takip ediyorsunuz. Bilimde, teknolojide biraz daha önde olan ülkeler var. Ama bizim bir farkımız var. Bu farkı sakın unutmayın!


Akıl, Bilgi, Teknoloji. 


Bunlar bir güç ifadesi. Ama bunun nasıl kullanıldığı, ne yönde ne için kullanıldığı en az onun kadar hatta ondan çok çok daha önemlidir. Dolayısıyla aklı asla dışlamayacağız ama duyguyu ve ahlakı da buna dahil edeceğiz.

Bugün dünyanın başına gelen felaketlerin sebebi güce erişmiş, bilgiye ve teknolojiye sahip olanların arsızlığıdır, umursamazlığıdır, insani değerleri terk etmesidir.

Dolayısıyla biz sahip olduğumuz kültür, medeniyet, inanç, ahlak değerlerini, yaptığımız işlere muhakkak olumlu olarak yansıtacağız, yansıtmalıyız. Bizim tarih misyonumuz budur. Bu sayede insanoğluna faydalı olmak, insanoğlunu yaşatmak ve yeşertmek için yolumuza çalışacağız. Bu yönüyle farkımız ortadadır. Bu nedenledir ki bizim milletimiz, bizim devletimiz, bizim ülkemiz adımlarını hızlandırarak koşar adım ilerlemeli ki dünyada huzur ve mutluluk hakim olsun, kalıcı olsun.

Bu projeye başından beri emek sarf eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mersin Genç Girişimciler Kuruluna, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Mersin Üniversitesi Rektörlüğümüze, Mersin Ticaret ve Sanayi Odamıza ve dahil olan bütün okullarımıza, öğretmenlerimize, bu işin mimarı olan proje üreten sevgili öğrencilerimize hem teşekkür ediyorum hem de tebrik ediyorum. Başarılarınızın artarak devamını diliyorum’’ ifadelerini kullandı.

Programda; Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (MTSO) Hakan Sefa Çakır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mersin İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Kemal Burçin Köksal da birer konuşma gerçekleştirdi.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın mesajını içeren video gösterimi ve Habitat Derneği kurucusu ve TOBB GGK Başkan Yardımcısı Sezai Hazır’ı anma videosu izlendi.

Finale kalan 6 takımın proje sunumlarını gerçekleştirmelerinin ardından, Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (MTSO) Hakan Sefa Çakır, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hamit İzol’dan oluşan büyük jüri tarafından oylama yapıldı.

Vali Pehlivan ve diğer jüri üyeleri tarafından, “Fikir Otobüsü Liseler arası Girişimcilik ve Yenilikçi Projeler Yarışması”nda dereceye giren öğrenci ve öğretmenlere ödülleri verildi.

Oylama sonucunda 1’inci Mersin Yenişehir Belediyesi Bilim ve Sanat Merkezi “Ayva Atıklarından Vegan Deri” olan takımının her bir üyesine dizüstü bilgisayar ödüllerini temsilen hediye çekleri, Valimiz Ali Hamza Pehlivan tarafından verildi. 2’inci olan İz Okulları “Engelsiz Turizm Rehberi” takımının her bir üyesine akıllı tablet ödüllerini temsilen hediye çekleri, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ve Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Necmeddin Dinç tarafından; 3’üncü Çağdaşkent Anadolu Lisesi” Sentetik Tohum” takımının her bir üyesine VR Gözlük ödüllerini temsilen hediye çekleri, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (MTSO) Hakan Sefa Çakır, Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Tülücü tarafından verildi.

Finale kalan 6 takım:

Çağdaşkent Anadolu Lisesi “Sentetik Tohum”

Akdeniz Mersin Deniz Ticaret Odası MTAL “Pilot Lift”

İz Okulları “Engelsiz Turizm Rehberi”

ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Mersin Okulları “Dijimug”

Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi “Biogame”

 Mersin Yenişehir Belediyesi Bilim ve Sanat Merkezi “Ayva Atıklarından Vegan Deri” proje sunumlarını gerçekleştirdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen programa; İlçe Milli Eğitim müdürleri, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve aileler katıldı.

İstikbalmersin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner2

banner10