Muz Üreticileri Bir Araya Geldiler

Muzun Başkenti Anamur’da Muz Üreticileri Sürekli Düşen Fiyatlar Nedeniyle Bir Araya Geldi.

Muz Üreticileri Bir Araya Geldiler

Muzun Başkenti Anamur’da Muz Üreticileri Sürekli Düşen Fiyatlar Nedeniyle Bir Araya Geldi.

Türkiye’nin muz ihtiyacının %50’sinin üretildiği Anamur’da muz üreticiliği yapan çiftçiler son günlerde yaşanan fiyat düşüşleri nedeniyle bir araya geldi.

Anamur Muz Üreticileri Birliği tarafından Anamur Belediyesi meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, MHP Anamur ilçe başkanlığı, MUZBİR, Anamur Ziraat Odası Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve çok sayıda muz üreticisi katıldı.

Muzun tarladan hasat fiyatının son 15 gün içerisinde 8 TL’den 5.50 TL’ye kadar düşmesine karşın İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde bulunan marketler de muz fiyatlarının 15 TL olduğunu ifade eden Anamurlu çiftçiler sürekli düşüş eğilimde olan muz fiyatları karşısında üretim maliyetlerini karşılayamadıklarını belirtti.

Anamur Muz Üreticileri Birliği temsilcileri muz fiyatlarının sürekli olarak düşürüldüğünü belirterek Anamurlu üreticilerin 4-5 kat artan üretim maliyetleri karşısında zor durumda kaldığını ifade etti.

Toplantıya basın açıklaması ile başlayan Anamur Muz Üreticileri Birliği, hükümet yetkililerinden kontrolsüz şekilde sera yapılmasının önüne geçilmesini, muz ithalatının sonlandırılmasını ve devletin örtü altı muz yetiştiriciliği için çiftçilere sağladığı sübvansiyonlu kredi kullandırımına standart getirerek küçük alanlarda üretim yapan muz üreticilerini korumasını talep etti.

Mevcut muz üretim alanlarının, Türkiye’nin muz ihtiyacının tamamına yakınını karşılayabilecek potansiyele ulaştığının belirtildiği toplantıda muz ithalatında uygulanan kotanın yerli üreticiyi destekleyecek şekilde yeniden düzenlenmesi talep edildi.

Toplantıda konuşan Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, Anamur’da  muz üretiminin desteklenmesi ve Anamur’un muzun başkenti olarak anılması için 30 yıldır mücadele ettiğini belirterek; “ Milletvekilliği yaptığımız dönemde muz ithalatına kota konularak Anamur ve Bozyazılı muz üreticilerinin desteklenmesi için büyük mücadeleler verdik. O dönemlerde bu işlerle uğraştığımız için gazetelerde boy boy fotoğraflarımız yayınlandı, tehditler aldık ama çok şükür bu konuda verdiğimiz mücadeleler karşılık buldu ve Anamur’u muzun başkenti olarak tanıttık, Anamurlu üreticilerimizinde önünü açarak muz üretimini belli bir seviyeye getirdik. Gün, kazandığımız değerleri koruma günü. Ben bir belediye başkanı olarak en çok işsizlikten şikayet alıyorum. Bugün Anamur Muzunun değer kaybetmesi demek işsizliğin artması demek. Biz vereceğimiz mücadele ile kimsenin işsiz kalmasına müsaade etmeyeceğiz. Ben Ankara’ya iletilmesi gereken bütün notlarımı aldım. ,

Kısa süre içerisinde MUZBİR, Ziraat Odası ve tüm paydaş kuruluşlarımızın temsilcilerinden oluşturulacak bir komisyon kurulmasını talep ediyorum. Bu komisyonun yapacağı çalışmalarla ilgili Ankara başta olmak üzere nereye gidilmesi gerekiyorsa gitmeye, hangi kurumla görüşülmesi gerekiyorsa da görüşmeye hazır olduğumu bildirmek istiyorum” dedi.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER