Mısır’daki El-Dabaa NGS’nin İlk Ünitesine Ait Kor Tutucu İnşaat Sahasına Ulaştı

Mısır’daki El-Dabaa NGS’nin İlk Ünitesine Ait Kor Tutucu İnşaat Sahasına Ulaştı

Mısır’daki El-Dabaa NGS’nin İlk Ünitesine Ait Kor Tutucu İnşaat Sahasına Ulaştı

Mısır’daki El-Dabaa NGS’nin İlk Ünitesine Ait Kor Tutucu İnşaat Sahasına Ulaştı

24 Mart, 2023 Tasarımını ve yapımını Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Mühendislik Birimi ASE A.Ş’nin üstlendiği Mısır’ın ilk nükleer güç santrali El-Dabaa Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci güç ünitesinde kullanılacak kor tutucu inşaat sahasına ulaştı. Kor tutucu, NGS’nin ilk ağır ve büyük boyutlu ekipmanı olma özelliği taşıyor.

Bir NGS’nin pasif güvenlik sistemlerinin ana unsurlarından biri olan kor tutucu, acil bir durumda erimiş çekirdeğin parçalarını güvenli bir şekilde tutarak reaktör binası muhafazasının dışına çıkmasını önlüyor. Mersin’de inşa edilen Akkuyu NGS’nin ilk üç ünitesinde de kurulumu tamamlanan ekipman, 3+ nesil VVER-1200 tasarımlarına sahip son teknoloji nükleer güç ünitelerinin bir parçası olarak öne çıkıyor.

El -Dabaa NGS’ye ait kor tutucunun üretimi de Rosatom’a bağlı ASE A.Ş’de tamamlandı. Kor tutucu bir gemiye yüklenerek Rusya’daki St. Petersburg Limanı’ndan Mısır’a gönderildi.

Kor tutucunun sahaya ulaşması dolayısıyla bir de tören düzenlendi. Düzenlenen törene Mısır Nükleer Enerji Santralleri Kurumu (NPPA) adına Rosatom Mühendislik Bölümü ve NPPA'dan proje ekiplerinin yanı sıra NPPA İşletme ve Bakımdan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mühendis Mohamed Ramadan Badawy, El-Dabaa NGS Projesi Proje Müdürü Dr. Mohammed Dwiddar ve Rosatom’un Mühendislik Birimi ASE A.Ş’nin Başkan Yardımcısı ve El-Dabaa NGS İnşaat Projesi Direktörü Grigory Sosnin katıldı.

Mühendis Mohamed Ramadan Badawy konuyla ilgili şunları söyledi: “El-Dabaa NGS Projesi'nin önemli bir dönüm noktası olan ilk ağır ve büyük boyutlu ekipmanının inşaat sahasına varışına birlikte tanıklık ediyoruz. NPPA, Mısırlı kuruluşlarla iş birliği içinde projenin uygulanmasına ilişkin altyapı gerekliliklerini yerine getirmek, özellikle de sahaya ağır ve büyük boyutlu ekipmanların getirilebilmesi için bir kıyı inşa etmek ve bu tesisin uzun yol katederek NGS sahasına getirilen ilk ekipmana hazır olmasını sağlamak amacıyla önemli çabalar sarf etmiştir. 1’inci Ünite’nin kor tutucusu, sahada inşa edilen kıyı tesisine ulaşan ilk sevkiyattır ve El-Dabaa NGS Projesi tarihinde bir dönüm noktasına işaret etmektedir.”

Rosatom’un Mühendislik Birimi ASE A.Ş’nin Başkan Yardımcısı ve El-Dabaa NGS İnşaat Projesi Direktörü Grigory Sosnin ise konuya ilişkin açıklamasında, “Bugün, 1’inci Ünite’nin ilk ağır ve büyük boyutlu ekipmanı olan kor tutucu sahaya getirildi. Bu çok önemli bir adım. İki yıl önce, bu ekipmanın üretiminin başladığı Sızran'daki bir imalathaneyi ziyaret etmiştik. Şimdi kor tutucu nihayet sahaya ulaştı. Kor tutucu, 3+ nesil VVER tasarımına sahip NGS'lerin en önemli güvenlik unsurlarından biri ve dünyanın en güvenli NGS'sini inşa etmemizi sağlıyor” dedi.

Bilgi notu:

El Dabaa NGS, Akdeniz kıyısında, Kahire’nin 300 km kuzeybatısındaki El Dabaa kentinde inşa edilecek Mısır’ın ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyor.

Santral, her biri 1200 MW güce sahip VVER-1200 tipi (basınçlı su reaktörü) 3+ nesil 4 üniteye sahip olacak. Halihazırda başarıyla işletilen en yeni nesil teknoloji olma özelliği taşıyan bu tip reaktörler, Rusya'da Novovoronej ve Leningrad NGS’de bulunuyor. Novovoronej NGS ve Leningrad NGS’nin her birinde VVER-1200 tipi iki reaktör yer alıyor. Rusya dışında, Belarus NGS’deki VVER-1200 tipi reaktörlü bir güç ünitesi Kasım 2020'de şebekeye bağlandı.

El Dabaa NGS, 11 Aralık 2017'de yürürlüğe giren sözleşmelere göre inşa ediliyor. Sözleşmenin getirdiği yükümlülüklere uygun olarak, Rus tarafı sadece santrali inşa etmekle kalmayacak, aynı zamanda tüm yaşam döngüsü boyunca nükleer yakıt tedarik edecek. NGS ve Mısırlı ortaklara, operasyonunun ilk 10 yılında personelin eğitimi ve operasyon ve hizmet desteği konusunda da yardım sağlayacak ayrı bir anlaşmaya göre, Rus tarafı özel bir depo inşa edecek ve kullanılmış nükleer yakıtın depolanması için konteynerler tedarik edecek.

Rosatom’un Mühendislik Birimi Atomstroyexport A.Ş (ASE A.Ş) (Moskova, Nizhny Novgorod, Rusya ve yurtdışındaki şubeler), Ortak Tasarım Enstitüsü- Atomenergoproekt A.Ş (Moskova, Nizhny Novgorod, St. Petersburg şubeleri- tasarım enstitüleri, Rusya ve yurtdışındaki şubeler, Ar-Ge şubeleri) ve yan inşaat organizasyonları olmak üzere nükleer endüstrinin önde gelen şirketlerini bir araya getiriyor.

Mühendislik Birimi, sipariş portföyü ve dünya çapında aynı anda inşa edilen nükleer santrallerin sayısı açısından dünyada ilk sırada yer alıyor. Birimin gelirlerinin yaklaşık %80’i yabancı projelerden elde ediliyor.

Mühendislik Birimi, Rusya’da ve dünya genelinde yüksek güçlü nükleer santraller için inşaat projelerini hayata geçiriyor, proje yönetimi ve tasarım faaliyetleri dahil olmak üzere eksiksiz bir Mühendislik, Tedarik ve İnşaat (EPC), EP (Mühendislik ve Tedarik) ve Mühendislik, Tedarik ve İnşaat Yönetimi (EPC(M)) hizmetleri yelpazesi sunuyor ve kompleks mühendislik tesislerinin yönetimi için çok yönlü teknolojiler geliştiriyor. Birim, Rus nükleer endüstrisinin başarılarına ve yenilikçi en son teknolojilere dayanıyor. ASE A.Ş, tüm uluslararası gereklilik ve tavsiyelere uygun, 3+ nesil VVER reaktörleri ile güvenilir ve emniyetli nükleer santraller inşa ediyor.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER