Mersin Büyükşehir’den Mutlu Üreticilere Kayısı Hasat Teknikleri Eğitimi

MUTLU KAYISI ÜRETİCİLERİ HASAT YÖNTEMLERİNDEN ÜRÜN KAYIPLARINA BİRÇOK KONUDA BİLGİLENDİRİLDİ

Mersin Büyükşehir’den Mutlu Üreticilere Kayısı Hasat Teknikleri Eğitimi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi, Mersinli üreticileri her konuda bilgilendirmeyi sürdürüyor. Zaman zaman düzenlenen hem teorik hem de pratik eğitimlerle çiftçiler ve üreticiler, üretim konusunda daha çok bilinçlendiriliyor. Büyükşehir Belediyesi koordinesinde Mut ilçesindeki kayısı üreticilerine yönelik olarak, “Kayısı Hasat Teknikleri” eğitimi düzenlendi. Mut Ziraat Odası Başkanlığı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen eğitime, çok sayıda Mutlu kayısı üreticisi katılım sağladı.  

Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Son tarafından verilen eğitimde; kayısı hasat yöntemleri ve teknikleri, hasat sırasında dikkat edilecek hususlar, hasatta ve hasattan sonra meydana gelen ürün kayıpları, hasat zamanını belirlemede kullanılan yöntemler, kayısıda erken hasat ve geç hasadın sakıncaları anlatıldı.

Şahutoğlu: “Üreticinin neye ihtiyacı varsa Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak karşılıyoruz”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Mut ilçesinde gerçekleştirdikleri fide, fidan, sulama borusu, alet ekipman desteği ve hayvancılık desteklerini anlattı. Şahutoğlu, “Mersin’den baktığımızda Mut, gerçekten tarım noktasında çok ciddi bir öneme sahip. Biz de bunun bilinciyle yola çıkıyoruz. Tarıma destek verirken Mut ilçesini biraz daha kayırıyor gibi görünüyoruz. 3 yılda 161 bin metre sulama borusunun 40 bin metresini buraya vermişiz. Bu da aslında Mut’a verdiğimiz önemi gösteriyor. Makine ekipman desteği sağlıyoruz. Burada üretilen ürünlerin katma değere dönüşmesi adına zeytin boylama makinesi, ceviz soyma makinesi, erik boylama makinesi gibi alet ekipmanı burada kooperatiflerimize vererek, ürünlerin daha katma değerli hale gelmesini sağlıyoruz. ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi ile hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Onlara 25 tane damızlık hayvan veriyoruz, 4 ton yem dağıtıyoruz. Aynı zamanda da bir yıllık aşılarını yapıyoruz. Projenin sürdürülebilir hale gelmesi açısından, bir üreticinin neye ihtiyacı varsa, ayağa kalkacak seviyedeki tüm ihtiyaçlarını Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak karşılıyoruz” dedi.

“Tarımın öneminin farkındayız ve üreticinin yanında olmaya da devam edeceğiz”

Desteklerin eğitimle güçlendirildiğini de aktaran Şahutoğlu, “Bunun yanı sıra aynı zamanda eğitime önem veriyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak da, Mut ilçesinin stratejik öneme sahip olan ürünü kayısının hasat döneminin önemi çok başka. Çünkü olgunlaşma zamanının iyi belirlenmesiyle beraber, pazarlama alanında da o ürünlerimiz ciddi biçimde öne geçmiş oluyor. Bizler Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak tarımın öneminin farkındayız ve üreticinin yanında olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

Son: “Mut, dünyada kayısının en erken çıktığı merkez”

Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Son, eğitim hakkında şu ifadelere yer verdi:

“Mut, dünyada kayısının en erken çıktığı merkez. Mikro klima özelliğe sahip. Kuzeyinde Toros Dağları var ve güney yamaçlarında kayısı bahçeleri kurulmuş. Türkiye'de en erken çıkmasının yanı sıra, tüm Avrupa ülkelerinde de Mut’ta kayısı en erken çıkıyor. Fakat erken çıkmasından ziyade, birtakım sorunlar var. Özellikle bunlardan biri olan hasatla ilgili konulara değindik. Hasadın erken veya geç yapılması ne şekilde zarar veriyor, bunları engellemek için neler yapmamız gerekir ve en uygun hasat dönemini nasıl belirliyoruz? Bu konuda üreticilere bilgi vermeye çalıştık. Bu vesileyle bu eğitimin amacı, tabii ki hem ülke ekonomisinde zararın azaltılması, hem de üreticilerin kar marjının yükseltilmesi amacını taşımaktaydı. Büyükşehir bu tip faaliyetlere çok büyük önem veriyor. O bağlamda üreticiler adına Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkürlerimi sunarım.”

Çetin: “Çiftçilerin daha bilinçli olması gerekiyor. Önemli olan ağır ve temiz hasat”

Tarım Emek ve Hizmet Kooperatifi Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda üretici Semra Çetin, kayısıda yüksek tonaj beklentisinde olmaktansa, kaliteli hasada yönelmenin gerektiğini, bu anlamda eğitimin çok faydalı olduğunu belirterek, “Biz hasadın tamamen içinde olduğumuz için, hocamızın söylediklerinin farkındayız. Ama çiftçilerimiz, üreticilerimiz bunun bilincinde değil. Onlar tonaj peşinde. Biz bahçeye işçiyi götürdüğümüz zaman, hocamızın bahsettiği şekilde bir hasat yapıldığında bir kişi 100, 150 kilo civarı hasat yapabiliyorsa, mesela bizim üreticilerimiz bizden 250-300 kilo kişi başı hasat istiyor. Kaliteli hasat değil, tonajlı hasat peşinde oldukları için, biz bu sorunu hep yaşadık ve yaşayacağız. Bahçe sahiplerinin ve çiftçilerin daha bilinçli olması gerekiyor. Önemli olan ağır ve temiz hasat” dedi.

Aslan: “Bölgemiz üretim olarak güzel bir potansiyele sahip”

Kayısı üretimi yapan Ziraat Teknikeri Hacı Osman Aslan, kayısı denilince Mut kayısısının daha çok bilinmesi gerektiğini, bölgenin çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek,   “Yaklaşık 1 yıldır Mut bölgesindeyim. Bölgede soğuklama süreçlerini tam olarak bilmemekteyiz. Meteoroloji’nin internet sitesinde birkaç ürünü gösteriyor, ama onun haricindeki ürünleri göstermiyor. Bölgemizde zaten don olayları geçen yıl bir sıkıntıydı. Bu yıl don olmadı, ama rüzgar ve aşırı yağmurdan dolayı çiçeklerde dökülmeler meydana geldi. Yine de bölgemiz üretim olarak güzel bir potansiyele sahip. Türkiye'nin kayısı üretimini en iyi burası yapıyor. Ama Türkiye ve dünyada Mut adı hiç duyulmuyor. Hocamıza çok teşekkür ederiz. Vermiş olduğu bilgiler gerçekten çok doğru. Hasat döneminde işçilerin meyveyi sıkmadan, nazikçe koparmaları gerekiyor. Sepetin içerisine koyarken de, yumuşak bir şekilde bırakmaları gerekiyor” diye konuştu.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER