Mersin Büyükşehir’den Mut’a 1 Erik Boylama Makinesi Desteği Daha

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN 2022 YILI EKİPMAN DESTEĞİ SÜRÜYOR

Mersin Büyükşehir’den Mut’a 1 Erik Boylama Makinesi Desteği Daha

ERİK ÜRETİCİLERİ DOĞRU SINIFLANDIRMA SAYESİNDE DAHA ÇOK GELİR ELDE EDİYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin ‘Erik Üretici Kooperatiflerine Erik Boylama Makinesi Desteği Projesi’ kapsamında Mut ilçesi Göksu Mahallesi Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 1 adet erik boylama makinesi daha teslim edildi. Yoğun iş gücünü azaltan ve boylamayı doğru yapan makine sayesinde her üretici 1 ton erikte 3 bin lira ek gelir sağlıyor. Makine desteği kooperatifleri de üreticileri de mutlu ediyor.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde Mersin’i tarımın da kenti yapma yolunda birçok projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, üreticilere ekipman desteğini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından yürütülen ‘Erik Üretici Kooperatiflerine Erik Boylama Makinesi Desteği Projesi’ kapsamında Mut ilçesi Göksu Mahallesi’ndeki üreticiler için Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 1 adet erik boylama makinesi teslim edildi.

Doğru sınıflanan erikler üreticinin kazancını yükseltiyor

Her bölgenin üretim özelliğine göre makine desteği veren Büyükşehir Belediyesi, Mut Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 2019 yılında 1 erik boylama makinesi desteğinde bulunmuştu. Makine sayesinde zamandan tasarruf eden ve maliyetleri asgariye indiren üreticiler için Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi koordinesinde 1 erik boylama makinesi daha teslim edildi. Yoğun iş gücünü hafifleten ve boy sınıflandırmasını doğru yapan makine sayesinde her üretici 1 ton erikte 3 bin lira ek gelir sağlıyor.

“Yoğun iş gücünü azaltıp ürünlerin kar marjını artırmayı hedefliyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler, Eğitim ve Kooperatifler Şube Müdürü Selçuk Şahutoğlu, 2022 yılında da alet, ekipman, makine desteklerine devam ettiklerini belirterek, “Projemizle beraber erik üreticilerinin kooperatif aracılığı ile girdi masraflarını düşürerek, yoğun iş gücünü azaltıp ürünlerinin de kar marjını artırmayı hedefliyoruz. Ekipman desteği projelerimizin hepsinde ekipmanları kooperatiflere teslim ediyoruz. Burada ortak kullanım amaçlamaktayız. Kooperatif ortaklarının ürünlerine katma değer yaratarak, elde etmiş oldukları artı değerlerin de ortaklarda kalmasını sağlamayı amaçlıyoruz. 2022 yılında da iki erik boylama makinesinin birini Göksu Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne, diğerini de Gülnar ilçesinde Gezende Bardat Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne teslim edeceğiz” dedi.

Erik boylama makinelerinin üreticilere hem zamandan hem de maliyetlerden tasarruf sağladığını belirten Şahutoğlu, “Günümüz piyasa koşullarıyla beraber üreticilerimiz erikleri bahçelerinden topladığında 8, 9 lira fiyatla satıyorlarken, erik boylama makinesiyle sınıflandırılmasıyla bu değer 11, 12 liralara çıkıyor. Bu şu demek oluyor; 1 ton eriği erik boylama makinesiyle sınıflandırdığımızda her bir üreticimiz 1 tonda 3 bin lira ek gelir elde etmiş oluyor. Bu da projemizin amacına ulaştığını gösteriyor” diye konuştu. 

“Erik boylama makinesiyle birlikte 3 yıldır fiyatları biz belirliyoruz”

Göksu Mahallesi Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Şimşek, 2’nci erik boylama makinesini teslim aldıklarını dile getirerek, “Tonajımız arttı. Bu sene itibariyle Kanada'ya, Endonezya’ya, Malezya'ya ürün göndermeye başladık. Erik boylama makineleri sayesinde ürünün kalitesi arttı. Çünkü 6 boya sınıflandırıyoruz. Bu sınıflandırma yapılmadan önce erik kasalarda geliyordu, boylanmadan kabaca fiyat biçiliyordu. Bu genelde 8, 9 lira civarında olurdu. Şimdi bu boylandıktan sonra ortalaması 13, 14 sezonun başlarında 15, 16'yı buluyor. Bu şekilde üreticinin maliyetleri arttığı dönemlerde ürün satışı yükselmiş oldu. Yani aldığı fiyat yükselmiş oldu” dedi.  

Daha önce fiyatları tüccarların belirlediğini fakat artık kooperatif olarak her gün günlük fiyatı kendilerinin tespit ettiklerini belirten Şimşek, “Kooperatif olarak erik boylama makinesiyle birlikte 3 yıldır fiyatları biz belirliyoruz. Boylama makineleri ve kooperatifimiz sayesinde hem ülke ekonomisine hem Mersin Mut ekonomisine artı katkı sunuyoruz.  Ayrıca bizim eriğimizin sulu ve lezzetli olması, raf ömrü bakımından Türkiye piyasasında önemli bir yer tutuyor. Boyladığımız zaman bu daha yukarıya çıkıyor. Daha kaliteli erikler üretmiş oluyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne verdikleri 2 erik boylama makinesinden dolayı teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“İşimiz yüzde 50 hafifledi ve verimimiz çoğaldı”

Üreticilerden Aysel Mertoğlu Şimşek, erik boylama makinesi sayesinde işlerinin kolaylaştığını söyleyerek, “Daha önce erikler çulların üstüne serilip boylama olarak kendimiz elimizle seçiyorduk. Erik boylama makinesi sayesinde işimiz yüzde 50 daha da hafifledi ve verimimiz çoğaldı. Bize ve kooperatifimize bu kolaylığı sağladığı için Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2022, 12:52

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER