Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB)’nin, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteği ile yürüttüğü “İhracat Odaklı Dijital Dönüşüm Projesi” kapsamında, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile iş birliği içerisinde düzenlenen “Organize Sanayi Bölgelerinde Dijital Dönüşüm” konulu programa katıldı.
Vali Pehlivan, Divan Otelde düzenlenen programda yapmış olduğu konuşmasında; “Bugün bilişimi, dijitalleşmeyi, yeşil mutabakatı, endüstri 4.0’ı ve çağın gerektirdiği pek çok konu başlığını ele alıyoruz. Aynı zamanda da tarımı konuşuyoruz. Aslında teknolojik kavramlarla tarım kavramı, ilk insanla son insan arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor.
“Tarım sektörü insanlık tarihi kadar ezeli, insanlığın geleceği kadar da ebedi bir sektördür.”
Teknolojik imkanlar ve gelişmelerle tarımın bütünleştirilmeye çalışıldığı TÜİOSB adı altındaki bu çalışmaların ve genel olarak organize sanayi bölgelerinin ülkemizin ekonomisi içindeki yerini ve önemini bir kere daha hatırlatıyoruz.
Ülkemizin gelişim süreci içerisinde, elbette ki Devletimizin ilgili bakanlıklarının bütün teşvikleri, yasal düzenlemeler ve bunun ışığında hayata geçirilen destek uygulamalarının payı çok büyüktür. Bununla birlikte, bu desteklerden de faydalanarak, öncelikle hayal gücünü projeye dönüştürüp, bunun da tek başına yeterli olmayacağını bilerek projeyi hayata geçirme cesaretini ortaya koyan sanayicilerimizin çok büyük payı vardır.
Fikirler, zihinlerde kaldığı sürece bir fayda sağlamaz. Ama zihin gönülle birleştiğinde yani o fikri, cesaretle birleştirdiğimizde, bir de uygulanabilir bir proje ortaya koyduğumuzda o zaman somut yatırımlar ve oluşumlar ortaya çıkar. Bu bağlamda güzel Türkiye'mizin güzel ili, Mersin, tarımdan ticarete, sanayiden turizme kadar pek çok alanda potansiyele sahiptir. Çeşitlilik de bereketi sağlamış ve bütüncül bir anlayışla, bütün sektörlerin uyum içerisinde hareket ederek geleceğe yürüdüğü ve yürümesi gerektiğini düşündüğümüz bir ilde yaşıyoruz Doğal güzellikleriyle ve tabiatıyla İnci şehir, potansiyelleriyle birlikte de öncü şehir konumundayız.
Tarımın ne kadar stratejik bir konu olduğunu her geçen gün çok daha fazla anlıyoruz. İlk insan için ne kadar önemliyse, bugünün ve yarınların nesli içinde o kadar önemlidir. Her yıl dünyada tarım sektörü %4 oranında büyüyor. Tarımsal üretimin bügünki değeri 3,6 trilyon doları bulmuş durumdadır. Tarım sektörü büyüyor çünkü nüfus ve nüfusa bağlı olarak ihtiyaçlar artıyor. Dünya genelinde olduğu gibi tarımdaki büyüme ülkemizde de kendini gösteriyor. Son 20 yılda devletimizin ve hükümetimizin, başta Tarım Orman Bakanlığımız olmak üzere, ilgili bütün bakanlıklarımızın vermiş olduğu destekler ve bu alandaki girişimlerin de katkısıyla tarımsal üretim değerimiz 2 kat artmış durumdadır. 25 milyar dolardan 50 dolar bandına ulaşmış durumdayız. Ülke olarak hedefimiz 100 milyar dolardır. Bunu da tarımsal üretimle, tarımsal sanayiye ağırlık verem TÜİOSB gibi oluşumlarla ve bu OSB’lerde yatırım yapacak olan siz değerli iş insanlarımızın yatırımları sayesinde gerçekleştireceğiz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın da sık sık tekrarladığı “Üretim-istihdam-ihracat” temelli yaklaşımı sanayiyle ilgili her alanda ortaya koyup, tabana yaydığımızda gelişim süreci daha da hızlanacaktır. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncü rolü ve teşvikleri çok önemlidir. Nitekim Mersin ilimizdeki OSB'lerimizin, her geçen gün basamak basamak yukarılara çıkmasından da bunu görüyoruz. İlimizde etaplarıyla birlikte toplam 10 OSB'ye ulaştık. İstihdam rakamımız da 25 bin civarındadır. Buralara yoğun bir yatırım talebi olduğunu görmek de bizler için ayrıca sevindirici bir durum. Valilik olarak da bütün kurum ve kuruluşlarımıza her zaman üreticimizin ve sanayicimizin yanındayız.
TÜİOSB ile Çukurova Kalkınma Ajansı arasında 2021 yılında “Üreten Şehirler” programı kapsamında hayata geçirilen “İhracat Odaklı Dijitalleşme Projesi” önemli ve değerli bir projedir. Sadece altyapıda değil, üst yapıda da dijitalleşmeyi gerçekleştirirsek maliyetten tasarruflarımız olacağına inanıyoruz. Üretimde standardizasyonu daha yukarı seviyelere çekerek verimi arttırabiliriz. Bu sayede de rekabet gücü artacaktır.
Her bir yatırımcımızın bugüne kadar olduğu gibi özveriyle adım atmaya devam edeceğine ve yakın bir gelecekte plan, proje, altyapı çalışmalarının ötesinde fabrika bacalarının tüttüğü, çarkların döndüğü, üretim bantların işlediği süreçleri de göreceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Programda; OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran ve TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta da birer konuşma gerçekleştirdiler.
Programın sonunda TÜİOSB’yi temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta ile Mext Grup’u temsilen Grup Direktörü Efe Erdem arasında protokol imza töreni gerçekleştirildi.,
Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından, 2021 Yılı Üreten Şehirler Programı kapsamında hazırlanan ve İhracat Odaklı Dijital Dönüşüm Projesinde desteklenmeye uygun görülen “Organize Sanayi Bölgelerinde Dijital Dönüşüm” projesi, TÜİOSB ile Çukurova Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokol ile yürürlüğe girmiştir. Proje kapsamında TÜİOSB, MEXT Teknoloji Merkezi ile sözleşme imzalamış ve proje kapsamında çalışmalara başlamıştır. TÜİOSB, MEXT ile birlikte, ihracat odaklı dijital dönüşüm projesi çerçevesinde, OSB yatırımcı şirketlerimiz “Dijital Olgunluk Seviyelerinin Ölçülmesi” ve “Dijital Dönüşüm yol haritalarının” belirlenmesi süreçlerini başarılı bir şekilde tamamlamıştır.
Programa; Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdulhamit İzol, meslek odalarının temsilcileri ve iş insanları katıldı.
TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta’nın sunum konuşma metni:
“Mersin Valimiz Sayın Ali Hamza Pehlivan,
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Memiş Kütükcü ve yönetim kurulumuz,
Çukurova Kalkınma Ajansı Sekreteri Sayın Ahmet Rıfat Duran,
Oda ve Borsa başkanlarımız, Akademisyenlerimiz, Sanayicilerimiz, Kıymetli Basın Mensuplarımız
Ve bugün, Organize Sanayi Bölgelerinde Dijital Dönüşüm etkinliğimizde katılmak için, zaman ayıran, uzak yollardan gelerek; desteğini esirgemeyen, siz değerli misafirlerimiz; varlığınız bizlere güç verdi, hepinize çok teşekkür ediyor, Hoş geldiniz diyoruz…
Hepimiz biliyoruz ki, gelecek nesillerimize daha yaşanabilir bir Dünya bırakmanın yolu sürdürülebilirliğin sağlanmasından geçiyor. Doğayı ve canlıyı korumak için biz sanayicilere düşen görev ise; bunu önce kendi ekosistemimizde başlatmak. Bunun ön koşulu da Yeşil Dönüşüm tedbirlerine uyum sağlanmaktan geçiyor. İşte tüm bu değer zincirinin izlenebilirliği için, dijitalleşmek zorundayız.
Bugün sizlerle paylaşacağımız “İhracat Odaklı Dijital Dönüşüm Projemiz” işte tam da bu amacı gerçekleştirmek üzere 2020 yılında planlanmıştı. Çukurova Kalkınma Ajansı ile imzaladığımız anlaşmayla yürürlüğe giren projemiz, Dijital ve Yeşil OSB kurma yolundaki en önemli yapı taşlarından birini oluşturuyor.
Bugün burada; TÜİOSB ve MEXT Teknoloji Merkezi arasında ileri dönem iş birliği protokollerini imzalayacağız. Ülkemizdeki ve dünyadaki sanayide dijitalleşme gelişmelerini VE trendlerini konuşacağız. Mext Grup Direktörü Efe Erdem’e iş birliklerinden ötürü teşekkür ediyorum VE bugünkü panelimize katılan,
1. Schneider Electric, Muhterem Çaylı,
2. Deloitte, İlke İlter,Business Process Solutions Partner
3. Netcad Yazılım, Sedef R. Küçük, İş Geliştime Direktörü/Özel Sektör
4. Temsa Skoda Sabancı, Erhan Özel CHRO-Vice President - HR & IT & Sustainability & Process Man.
Sonra ki oturumumuzda Sayın Sinan Yorgancıgil’den, Dijitalleşme Trendlerini dinleyeceğiz. Kendisine teşekkür ediyoruz, bugün bizlerle birlikte oldukları için.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşumuz ile, MEXT Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi arasında imzalanan iş birliği Protokolü sayesinde, inanıyoruz ki; Yeşil dönüşümün, en önemli bileşenini oluşturan dijitalleşme projemiz; kurulacak işletmelerin teknik bilgi altyapısının hazırlanmasını sağlayacak ve OSBÜK de yer alan tüm organize sanayi bölgelerimiz için de örnek teşkil edecektir.
Projemiz, dijital dönüşüme liderlik edecek kadroların oluşturulmasıyla, TÜİOSB bünyesinde yer alacak “Dijital Dönüşüm Merkezi” çatısı altında sürdürülebilecek şekilde planlı ve sistematik olarak yatırımcılar ile birlikte yürütülecektir.
İşletmelerin uluslararası piyasalarda rekabet güçleri artırılacak, Ar-Ge ve yenilik kapasitesini geliştirici, markalaşmayı kolaylaştırıcı girişimlerle desteklenecek ve finansman kaynaklarına erişim kolaylaştırılacaktır.
Bu çalışmalarla ülke olarak; küresel üretim sistemlerine entegrasyonumuzda, başarı oranımız artacaktır.
İhracat odaklı dijital dönüşüm projesi çerçevesinde bugüne kadar, OSB pilot şirketlerimiz “Dijital Olgunluk Seviyelerinin Ölçülmesi” ve “Dijital Dönüşüm yol haritalarının” belirlenmesi süreçlerini başarılı bir şekilde tamamlamıştır.
Önümüzde ki süreçte hedefimiz, yürüttüğümüz proje kapsamında tüm sanayicilerimizin dijital dönüşüm yetkinliğini artırarak TÜİOSB’ de yapacakları fabrika yatırımlarını “endüstri 4.0” hedefine uygun olarak gerçekleştirmeleridir.
Bu amaçla, 22-23 Haziran tarihlerinde Dijital Dönüşüm Eğitimlerimiz 2 gün boyunca devam edecektir.
Dijital Dönüşüm Elçileri, TÜİOSB bünyesinde yer alacak işletmelerin dijital dönüşümüne liderlik edecek, ilerleyen süreçte bilgi ve tecrübelerini benzer yapılar ve firmalar ile paylaşacak ve bölgemizde dijital dönüşüm ve sanayide rekabetçilik konularında faaliyetlerin yaygınlaşması açısından da önemli rol oynayacaklardır. Bu programı yetiştirdiğimiz elçilerimizin istihdamı noktasında KOSGEB iş birliği ile sürdürmek istiyoruz.
Bütün bu çalışmalarımızla bölgemiz, Tarımın Sanayileşmesi alanında, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na tam uyumlu ve tarladan çatala uçtan uca izlenebilirliği sağlayan bir vizyon projesi olarak hayata geçecektir.
Ülkemizde bir Organize Sanayi Bölgesi ortalama 10 yılda faaliyete geçebiliyor. Bu çok meşakkatli ve zor bir süreç. Bizler bu sürelerin kısaltılması için OSBÜK olarak da çok önemli çalışmalar yürütüyoruz.
TÜİOSB Bugünlere kolay gelmedi elbette, 5. Yılı doldurduk ve ilk fabrika inşaatlarımıza başlayabildik. 15 Temmuz süreci, ardından yaşanan ekonomik kriz ve çok uzun süren pandemi sonrası, bir de ülke olarak korkunç bir deprem yaşadık. Memleketimizin “Başı sağ olsun, Allah kalanlarımıza ömür versin. Hep birlikte yaralarımızı sarmaya devam ediyoruz.
Son olarak uzun süren birde seçim süreci yaşadık ki, çok şükür; Yeni hükümetimiz liyakat sahibi bir kabineyle yola çıktı. Bu süreçte de bizler TÜİOSB olarak Ülkemizin kalkınma hedeflerine ulaşması yolunda elimizden gelen tüm gayreti göstermeye devam edeceğiz. Tüm zor günleri geride bıraktık, Türkiye’de çok örnek bir OSB kurma yolunda tüm çalışmaları tamamladık.
TÜİOSB şuan %90 doluluğa sahip. Projenin birinci 155 hektarlık kısmında yer alma fırsatını kaçıranlara da hemen güzel haberi verelim. OSB’mizin 133 hektarlık daha genişleme başvurusu tamamlandı ve 1 Haziran’dan itibaren de talep toplamaya başladık, 30 Haziran’a kadar devam edeceğiz.
Bu vesile ile TÜİOSB’nin önemli birkaç özelliğinden daha bahsetmek isterim.
Öncelikle TÜİOSB çevre dostu olmanın yanı sıra, sanayici dostu bir OSB. Bizler bölgemizi kurmaya başladığımız ilk günden beri; ortak akıl, ortak fikirle hareket eden; fayda-maliyet ilişkisini gözeterek, optimum seviyede doğru yatırımı yapmayı hedeflemiş bir sanayici gurubuyuz. İhracatçı şirketlerden oluşmamızın yanı sıra; aynı sektör alanında birlikte hareket edebiliyor olmanın avantajları oldukça fazla.
Kümelenme örneği olan bölgemiz; ortak pazarlarda güç birliği yaparak, lojistik ve depolama dahil birçok konuda önemli imkanlara sahip olacak.
TÜİOSB’de bu kadar önemli özelliğin bir araya gelmesi elbette bir tesadüf değil. Bizim esas amacımız; yeşil mutabakata uyumlu, yeni yüzyılın sanayi bölgesi ve ihracatçı özelliğimiz sayesinde; tıpkı dünyada önemli örnekleri olan, özelleştirilmiş bir ticaret bölgesi olmaktır. Bizler Organize Sanayi Bölgemizi kurmaya başladığımız ilk günlerden itibaren, alt yapımızda her bir detayda birlikte hareket ederek, ortak alım gücümüzü de sahaya yansıttık ve yansıtmaya devam edeceğiz.
Bugün, sanayicilerimiz için çok yüksek maliyetlere sebep olacak, başta arazi düzenleme ve tesfiye çalışmaları olmak üzere, her bir parseli birbirinden ayıran istinat duvarlarına kadar sanayicimizin fabrika inşaatlarına başlamaları için tüm engelleri bertaraf ettik. Bugün bu ortak hareketin getirdiği faydaları rakamlarla ifade etmek istiyorum.
*2.849 bin m3 lük kazı ve 2.652 bin m3 dolgu hareketinin bugünkü maliyeti 245 milyon TL, yapılan tasarruf 198 Milyon TL
*53 bin m3 lük taş istinat duvar ihalemizden yapılan tasarruf, 13 Milyon TL,
*Dünya Bankası finansmanlı, 19.7 milyon dolarlık yakında ihalesine çıkılacak olan, 465 milyon TL’lik temel altyapı inşaat bedeli 186 Milyon TL, yapılan tasarruf tutarı tam 279 milyon TL,
*Su İsale hattımızın, meşakkatli çalışmalar sonucu Devlet su işlerinden aldığımız izinler neticesinde, 69 milyon TL’lik maliyetinden tasarrufumuz 67 Milyon TL.
*Bugün bu vesile ile bir araya geldiğimiz, Çukurova Kalkınma Ajansı Dijitalleşme eğitimleri projemizden alınan teşvik ise tam 1 milyon 818 bin TL,
Tüm bu tasarruflarımızın toplam tutarı tam 558 MİLYON 818 BİN TL
Mevcut alanımızda bu tasarruflar yapılmasaydı, her bir yatırımcımıza metrekare de 658 TL daha ek maliyet yansıyacaktı. Takdir edersiniz ki; ekonomik konjönktürün bu kadar değiştiği bir dönemde, bizler yalnızca 250 TL’lik ek bir altyapı katılım payı ile altyapısı yapılmış, hafriyatı tamamlanmış, tüm duvarlarını bitmiş şekilde parsellerimizi teslim etmeye başladık.
TÜİOSB olarak her bir yatırımcımıza, katıldıkları günden itibaren eşit ve adaletli bir yaklaşım sergilemiş olmaktan gurur duyuyoruz.
Bugünlerde ilk fabrikalarımızın inşaatları başladı bile. Ayrıca bizim toplu fabrika inşaatlarına başlamakla ilgili proje hazırlıklarımız da devam ediyor.
Bu ne demek; yani OSB’mizde yatırım yapan sanayiciler olarak, fabrika inşaatlarımız içinde toplu olarak mal ve hizmet satın almaları yaparak maliyetlerimizi azaltacağız. Şu ana kadar 12 sanayicimizin iştirakiyle hazırlıklarımız devam ediyor.
Bildiğiniz üzere OSB’mizde yatırımcı olma kriterlerinden biri de Güneş enerjisi santrali yatırımında taahhüt de bulunmak. GES konusunda da yine ortak alım yapmak üzere mutabakat sağlamış durumdayız. Tüm bu sürece katılmak isteyen diğer yatırımcılarımız da talepte bulunabilirler.
Geçtiğimiz 4 Mayıs tarihinde, Maliye ve Hazine Bakanımızın katılımıyla ilk tahsis törenimizi gerçekleştirdik, bayramdan sonra 2. Tahsis törenimizi düzenleyerek yatırımcılarımızın kalan arazilerinin de tahsislerini tamamlayacağız.
Şimdide önümüzdeki süreçte tamamlanacak olan altyapı takvimini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Şu ana kadar Sanayi Bakanlığımız tarafından altyapı ihalelerine çıkılmak üzere, OSB’ mize düşen tüm sorumluluğu yerine getirmiş, idari ve teknik şartnamelerimiz dahil tüm hazırlıkları tamamlamış durumdayız.
Temmuz ayı sonuna kadar Bakanlığımızın tüm ihalelere çıkması hususunda hiçbir engel kalmamış, Dünya Bankası tarafından da gerekli fonlar hazırlanmıştır. Ağustos ayında tüm temel altyapı ihalelerinin verilerek yıl sonuna kadar, etap etap tamamlanması için var gücümüzle çalışıyoruz.
Bu arada başta ticari alanlar olmak üzere, akaryakıt ve servis istasyonu alanımızın satış ihalelerine de önümüzdeki bayramdan sonra çıkıyor olacağız.
Türkiye’nin ilk ihracatçı dijital ve yeşil OSB’sini kurma hedefiyle çıktığımız yolda; TÜİOSB’yi Türkiye üretim iklimine kazandıracağımız için çok gururlu olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.
İnanıyoruz ki, gelecek 100 yılın pazarlarında Türkiye’nin tüm gıda ve tarımsal ürünlerini ihracata kazandıracak bir üretim üssü olacağız.
TEŞEKKÜR
Kıymetli misafirlerimiz, bugün davetimize katılarak şeref veren, OSBÜK Başkanımız Sayın Memiş Kütükçü ve Yönetim Kurulumuz; temel atma törenimizden itibaren yanımızda oldunuz, her OSB için içinde yer almanın önemine inandığım eğiten ve öğreten bir organizasyon olan, OSBÜK Yönetim Kurulunda görev almaktan çok onur duyduğumu söylemek ve bugün burada olarak, bizlere güç kattığınız için teşekkür etmek istiyorum.
Özel olarak teşekkürlerim de var; Beni Dünyaya getiren anne ve babama, İdolüm Sevgili babam. Motivasyon koçum duayen sanayici Hasan Şemsi.
Birlikte yola çıktığımız arkadaşlarım, Başkan Vekilim Armağan Öner ve Rasim Narin’e bize bu yolda inanan ve güvenen tüm yatırımcılarımıza ve OSB çalışma arkadaşlarıma.
ilk günden beri bizi destekleyen, Sayın Bakanımız Lütfi Elvan’a, bizi Sayın Bakanımızla bir araya getiren Sayın Vekilimiz Hacı Özkan’a, Müteşebbis heyeti birlikte kurduğumuz Sayın Valimiz Ali İhsan Su ve MTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Ayhan Kızıltan’a ve Yönetim Kurulu Üyemiz olarak bize Şeref veren Sayın Hamit İzol’a.
Tarsus’un Kıymetli OSB Başkanı Sabri Tekli’ye. Görev süreleri boyunca, Sanayi Bakanlığıyla dirsek temasında çalışmamıza olanak sağlayan, kıymetli Bakanım Sayın Mustafa Varank’a ve genişleme alanı çalışmalarımızın hızla tamamlanmasına destek veren Sayın Fuat Oktay’a çok teşekkürler.
Ve…. Mersin’de göreve geldikleri andan itibaren; yüksek enerjisi ve pozitif motivasyonu ile bize hız kazandıran Mersin Valimiz, Müteşebbis Heyet Başkanımız Sayın Ali Hamza Pehlivan’a çok teşekkür etmek istiyorum.
Yeni yüz yılın Organize Sanayi Bölgesinin yeşermesinde, kurulmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.”