Gülnar’da Kişniş (Kuş Üzümü) Hasadı Başladı

Ülkemizin %75 kuş üzümü ihtiyacının karşılandığı Gülnar ilçemizde üreticilerimiz hasada başladı.

Gülnar’da Kişniş (Kuş Üzümü) Hasadı Başladı

Gülnar’da Kişniş (Kuş Üzümü) Hasadı Başladı

Ülkemizin %75 kuş üzümü ihtiyacının karşılandığı Gülnar ilçemizde üreticilerimiz hasada başladı.

Mersin'in Gülnar ilçesinde, ülke ihtiyacının yüzde 75'ini karşılayan, kendine has tadı ve aroması ile bilinen kuş üzümünün hasadı başladı. İklim ve toprak seçiciliği özelliğine sahip olduğu için ilçenin sadece 5-6 mahallesinde yetişen kuş üzümünde üreticileri, hasat heyecanı sardı. Gülnar İlçesi Üçoluk, Çukurasma, Tozkovan mahalleleri başta olmak üzere kısmen Kurbağa, Konur, mahallelerinde 500-600 üretici ile 8500 dekar alanda üretimi yapılmakta olan Kuş Üzümünde 2021 yılında yaklaşık 1400 ton rekolte beklenmektedir.

11.08.2021 tarihinde Gülnar İlçesi Üçoluk Mahallesinde  Gülnar Kaymakamı  Yunus Emre BAYRAKLI,  Gülnar Belediye Başkanı  Alpaslan ÜNÜVAR, Gülnar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Nazım EKEN, Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer Emiş IŞIK, Çukurasma Mahalle Muhtarı Mehmet CAN, Gülnar Çukurasma-Tozkovan Üçoluk Kuş Üzümü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Vekili Hayrettin ÇAY,  Kurum personelleri  ve üreticilerin katılımıyla hasat şenliği gerçekleştirildi. Gülnar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde 2019 yılında kurulmuş olan Gülnar Çukurasma-TozkovanÜçoluk Kuş Üzümü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından Temizleme ve Paketleme Tesisi için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna ( TKDK) 2,385.000 TL bedelli proje sunulmuş ve %50 hibe destek almaya hak kazanmıştır. Temizleme ve Paketleme Tesisi tamamlanarak 2021 yılı üretim sezonunda faaliyetine başlamıştır.

İlçe Kaymakamı Yunus Emre BAYRAKLI konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “ Bugün ülkemiz ihtiyacının % 75’ ini karşıladığımız kuş üzümü üretimi hasadının açılışını yaptık ve kuş üzümü bahçesine girerek yılın ilk ürünlerini topladık. Aynı zamanda üreticilerimize kurduğumuz kooperatifin TKDK hibe desteğiyle kurmuş olduğu eleme ve paketleme fabrikamızı gezdik. El ile tek tek toplanan ve inci tanesi gibi kıymetli olan kuş üzümü hasadının yöremize bereket getirmesini diliyor, hem üreticimize hem de kooperatifimize bol kazançlı bir dönem diliyorum” dedi.

Üreticinin yanında olduklarını kaydeden Gülnar Belediye Başkanı Alpaslan ÜNÜVAR "  İlçemiz Türkiye Kişniş üzümü üretiminin %75’ini tek başına karşılıyor. Bugün kuş üzümü hasadının açılışını yaptık.  Daha sonra Çukurasma Mahallemizde bulunan kooperatifimize ait kuş üzümü paketleme tesisinde incelemelerde bulunduk.  Üretim kadar paketleme ve eleme tesisinin de önemli olduğu için el birliğiyle ilçemize bu tesisi kazandırdık, en iyisinin ilçemizde yetiştiği kuş üzümümüzü bu sayede tüm dünyaya daha iyi tanıtacağız, pazarlayacağız. Gülnar’da üretim yapan, bu üretimde emeği geçen herkesle bir arada olmaya gayret ediyoruz. Çünkü biz bu ilçenin toprağına, havasına, suyuna bağlıyız. Tüm derdimiz bu topraklardaki verimi, bereketi artırmak, üreticimize destek sağlamak. Gülnar Belediyesi olarak her zaman üreticilerimizin yanındayız. Tüm üreticilerimize bereketli kazançlı bir sezon diliyorum” dedi.

mersinistikbal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER