Doktor robot, lütfen ameliyathaneye!..

Doktor robot,  lütfen ameliyathaneye!..

Yakın gelecekte yukardaki  anonsu duyarsanız  sakın şaşırmayın…

Beyaz yakalılar;  bilek gücüyle değil, akıl veya fikir gücüyle çalışan emekçilerin batı literatüründeki genel adıdır.

Söylediğim gibi yakın gelecekte ‘’ beyaz yakalılar’’  denilen masabaşı emekçilerinin yerini akıllı robot emekçileri  ‘’ metal yakalıların’’  yani robot teknolojisinin sosyal hizmet  sektöründe kullanıldığına tanık olacaksınız.

Çin’de her yıl robot fuarı yapılır. Burada dünyanın her yerinden robot teknolojisine yönelik tasarımlar yarışır. Fuarda yapılan tanıtımda akıllı robotların düne göre ne kadar geliştirildiğini görünce yarınlara göre ise ne kadar çok yol katedileceğini öngörebilmek artık şu inovasyon çağında hiç şaşırtıcı gelmiyor. Ayrıca uzay çağına çeyrek kala akıllı robotlar dönemine biraz daha erken girileceğini artık hepimizin görmesi gerekir.

İşte bu akıllı robotlar çağında doktorlar, avukatlar, öğretmenler, ekonomistlerin çalışma sektöründe risk altında kalabileceği, robot doktorların, robot avukatların, robot ekonomistlerin ve robot öğretmenlerin bu alanlarda istihdam edilmesiyle insan istihdamı sorununun  dünyanın sorunu olabileceği gerçeği  artık aşikar.

Peki dünyamız ne kadar hazır akıllı robotlara?

Yapılan küresel bir araştırma dünyada tüketicilerin 55’nin doktorların yerine yapay zeka ile donatılmış robot doktorların sağlık sektöründe kullanılmasında istekli olduğunu gösteriyor.

Ülke olarak yapılan araştırmalarda Türkiye’nin   85 oranında robot teknolojisine hazır görünüyormuş. 

Doktor robotların sağlık sektöründe kullanılmasında başarı ve sonuç alma oranı ulaşabilirlik ve hata payının sıfıra yakın olması önemli bir avantaj olarak öne çıkarken, güven ve insan faktörü temel zorluklar olarak ortaya çıkmaktadır.

Çeyrek asır önce  dünyamız akılsız (!) robotları ağır sanayide kol ve bilek gücüne dayanan beceriye yönelik olarak kullanırdı. Milyonlarca robot gece gündüz demeden 7/24 mesai kavramı gözetmeden çalışabildiklerini ispatlamıştı.

Önümüzde ki yakın zamanda yani akıllı roborlar çağında ise bu kez akıllı robot  akademisyenler, avukatlar,doktorlar, ekonomistler, büro personeli gibi beyaz yakalı  emekçilerinin işine talip olarak, onların yerini alması artık kaçınılmaz görünüyor.

Yanlış duymadınız! Bunlar artık çağımızda bir ütopya veya fantastik bir filmin jeneriği değil, çağımızın gerçekleri olarak bizlere sunulur ve sürpriz yapılırsa sakın şaşırmayın!

Mesela, avukat robotlar bir gün hâkimler karşısına çıkacak müvekkilini savunacak. Savunma dokümanlarını bir insanın günlerce araştırıp elde edebileceğini yapay robot zekası ile kısa bir sürede elde edecek. Belki müvekkilinin savunma stratejisini nokta atışı belgeler üzerine oturtup, hakimin beynini yakacak hamlelerle ambale edecek.

Hatta daha da öte robot hâkimler, robot savcılar davayı yönetecek,  davalar avukat robotlarla, avukat hâkimler ve avukat savcıların güç ve hâkimiyet mücadelesine dönüşecek.

Belki ekonomist robotlar, küresel finans piyasalarını anlık veriler üzerinden güncelleyerek ekonominin gidişat serüvenini doğru tahminler üzerinden realize edecek argümanlar geliştirecek. Büyük şirketlerin CEO’su olarak insanların yerini alacak.

Hepimizin bildiği üzere internetten tıbbi tavsiyeler verilmesine karşı çıkan doktorlar, ancak belirli tahlil analizleri gerçekleştirildikten sonra tercübe ve birikimlerini de katarak teşhis koyabilmektedir.

Aynı şeyi yani tıp doktorlarının bu yaptığını bio-medikal cihazlardan beslenen akıllı medikal yazılımlarda yapabiliyorsa ki yapabiliyor o zaman yakın gelecekte robot doktorların bu alanı insanlardan temizlemesi olası bir ihtimal olarak öngörülebilmelidir.

Yapay zeka ürünü akıllı robotlar  insan faktörünün  kontrolünde olan birçok şeyi yapabilmesi insan zekası ile yapılabilen pek çok şeyin bariz üstünlüğünü büyük oranda ortadan kaldırırken, ister istemez alanlarında üstün ve belirleyici olamayan emek ve insan faktörünü de ikinci plana hapsetme gerçeğini de beraberinde getirecektir.

Türkiye’de akıllı robotlara hazır kesim 85 olduğuna göre, müvekkilini iyi savunamayan avukat, finansal riskleri öngöremeyen ekonomist, işini hızlı ve zamanında yapamayan memur, öğrencisini iyi yetiştiremeyen öğretmen ve hastalarla yeterince ilgilenemeyen doktorların yerlerini, bir gün robot muadilleri yapay zekalı akıllı robotlara bırakabilecekleri ihtimaline alternatif seçenek olarak artık hazır olabilmek gerekmektedir.

Eğer yakın zamanda; hastane anonsunda doktor robot; lütfen ameliyathaneye veya adliye anonsunda  yargıç robot; lülfen duruşma salonuna anonsunu duyarsanız; sakın  ha sakın şaşırmayın!

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLE