Ara eleman sorununa çözüm için MTSO’dan hamle
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), sektörlerin ara eleman sorununun çözümünde Türkiye’ye örnek olacak bir hamle başlattı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle, mesleki eğitim kurumlarıyla özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek, iş başı eğitimlerinin odak olduğu bir müfredatı kapsayacak, tarafların dirsek temasını kesmeyeceği birlikteliğin adımları atıldı. Toplantı sonunda sektörlerin nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak işbirliklerini sağlayacak yol haritası çizildi.
Sektör temsilcileri ile meslek lisesi temsilcileri Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Akdeniz, Erdemli, Mezitli, Tarsus, Toroslar ve Yenişehir ilçelerinden 32 mesleki ve teknik okul temsilcisinin katıldığı toplantı iki oturumda gerçekleşti. Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM), Kariyer Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin (KARGEM) çalışmaları, okulların ve alanların tanıtıldığı ilk oturum sonrası fuayede okullarla sektör temsilcileri ikili işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Cem Bucuge ve Mustafa Özdamar, Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’un da katıldığı toplantıdan önemli sonuçlar çıktı.
Buna göre sonraki adımlarda ilk etapta belirlenecek 5 sektör özelinde öğrenciler işletmelerle buluşturulup pilot bir çalışma başlatılacak. Bu sayede öğrencilerin gelecekteki çalışma alanları ve çalışma şartlarını tanıması sağlanacak. Sektör temsilcileri meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerini ziyaret edip müfredatın günün şartlarındaki üretim prosedürlerine göre güncellenmesi adına istişarelerde bulunacak. MTSO bünyesinde tahsis edilecek bir odada İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri iş dünyasının nitelikli eleman ihtiyacını bire bir görüşüp sektörle elemanların buluşması noktasında köprü olacak. İşbaşı eğitimine daha fazla zaman ayırabilmeleri adına öğrenci stajlarının 11. sınıftan başlamasına yönelik düzenlemeye gidilecek. Ortaokul öğrenci ve velilerine yönelik doğru mesleki tanıtımlar yapılacak.
Bucuge: “Mesleki eğitim odak noktamızdır”
Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, eğitimin MTSO için ekonomik konularla eşdeğer önem taşıdığını vurgulayıp “Ancak söz konusu mesleki eğitim olduğunda bu konu tam anlamıyla odak noktamızdır” dedi. Mersin ekonomisinin kaliteli ve verimli hale gelmesinin temelinin kaliteli mesleki eğitimle mümkün olacağına işaret eden Bucuge, kaliteli eğitim için gerekli kriterleri ise nitelikli eğitmen, doğru müfredat ve okulların güçlü teknik altyapısı olarak sıraladı. “Beklenen nihai sonuç doğru şekilde eşleşen mesleki eğitim ve işveren talebidir. Yani öğrencilerin etkin istihdamıdır” diyen Bucuge, oluşan insan kaynağı arzı ile iş dünyasının talebinin bazen örtüşemediğini söyledi. Bucuge yapılması gerekleri şöyle sıraladı:
“Bu toplantı ile başlayan yeni süreci devam ettirerek daha geniş kapsamlı çalışma gruplarıyla destekleyip hem eğiticilerin hem de işverenlerin aynı masayı daha çok paylaşması sağlanırsa etkin çözümler bulunacağına yürekten inanıyoruz. Öncelikle, Mersin’in meslek liseleri envanteriyle işe başlayarak öğretmen sayımızdan bölümlere, okulların iyi olduğu alanlardan makine ekipman durumuna, atölyelerden müfredata kadar durum tespiti gerekiyor. Öte yandan, iş dünyasının da net talepleri, ihtiyaçları ve verecekleri somut destekleri kayıt altına almalı.”
Yenilikçi bir mesleki eğitimin, öğrenci – işyeri eşleşmesinin kurgulanmasının artık zorunluluk olduğunu vurgulayan Bucuge, bu samimi işbirliği sonunda meslek liselerinin daha çok tercih edilen okullar olacağına, ekonominin ise daha sürdürülebilir ve kaliteli hale geleceğine inandığını söyledi. Konunun sosyolojik boyutu olduğuna da değinen Bucuge, meslek lisesi mezunu olmanın, usta olmanın toplumda daha saygın bir hale getirilmesi gerektiğini belirtip bu konunun makro nitelik tanışması nedeniyle çözümü için devlet politikası oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Durmuş: “Mersin’de alışılmışın dışında çalışmalar yapabiliriz”
MTSO’nun bu alana gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, ortak bir noktada buluşup taleplere yanıt verebilmek için Mersin özelinde alışılmışın dışına çıkılıp farklı çalışmalar yapılabileceğini söyledi. Sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik müfredat değişiklik taleplerini alıp Bakanlığa sunabileceklerini bildiren Durmuş, ayrıca okullarda o sektörün kendi alanındaki talebine yönelik hizmet içi eğitimler de verilebileceğini bildirdi. Staja 11’inci sınıfta başlanmasının önemine dikkat çeken Durmuş, aynı zamanda gerek ortaokul öğrencilerine gerekse velilerine yönelik yapılacak doğru mesleki tanıtımlarla öğrencilerin doğru tercihlerde bulunmalarının sağlanması gerektiğini vurguladı. Düzenlenecek bir organizasyonla sektör temsilcilerinin okulları gezmesinin önemine de değinen Durmuş, “Görmek her zaman daha etkilidir. Bu sayede bir taraftan sosyal bağlar güçlenirken diğer taraftan karşılıklı talepler daha iyi anlaşılacaktır” değerlendirmesini yaptı. Öğrencilerle işyerleri arasında köprü oluşturabilmek adına MTSO’da ofis tahsis edilmesi önerisinde de bulunan Durmuş, bu sayede gerek öğrenciler gerekse mezunlarla sektörleri doğru isimler özelinde buluşturabileceklerini söyledi.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kutlu Tekinbaş konuşmasında “Sahanın ciddiyetini görmenin, özellikle Başkan Yardımcımızın bu konudaki açık davetini almanın memnuniyetiyle karşınızdayım. Ulusal ölçekte sektörün ihtiyacı ile meslek liselerinin kapasitesini birleştirince sahada daha güzel sonuçlar alacağımıza eminim” diyerek iş dünyasına okulları ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulundu. Okulların kapasitelerinin görülmesi için en etkili yönteminin ziyaret olacağını kaydeden Tekinbaş, “Aynı iş kolunda çalışıyorsanız bize destek vermeniz, saha tecrübesini öğretmenlerimizle paylaşmanız önemli. Aksi halde eğitimler resmi boyutta müfredat doğrultusunda kalacaktır” dedi.