Tonlarca Atık Temizlendi Tonlarca Atık Temizlendi

Alata’da ARGE Çalışması Yapılıyor

İstikbal Özel Haber/Fatma Aydın- ALDO Grup Şirketi bünyesinde VELDO Makine Arge çalışmaları Alata’da başlatıldı. Alata’nın sit alanı olduğu görüşlerinin ileri sürülmesi üzerine şirket yetkilileri Alata’da açık alanda kurulan tesislerde arge çalışmalarının yapıldığı bilgisinin aktarılması ve basın mensuplarına tanıtımı için toplantı düzenlendi.

Mersin Gazeteciler Cemiyet Başkanı R.Kaya Tepe ve basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşen toplantıda şirket yönetim kurulu Başkanı Ali Doğan, oğlu Firma Genel Müdürü Haluk Veli Doğan ve proje koordinatörü bilgi verdi. 

ALİ DOĞAN: BEN, DÜNYA BARIŞINI İSTEYEN BİR ADAMIM

Medya da çıkan eleştirileri değerlendirmeye alacağını söyleyen Ali Doğan, “Bizim ne kamuyla, ne basınımızla ne halkımızla ne toplumla ne Türkiye’yle ne dünyayla… Ben, dünya barışını isteyen bir adamım. Savaşların olmadığı üretimin bol olduğu bir dünyayı isteyen bir adamım o yüzden bize yapılan bu töhmetli yazıları ret ediyorum, kabul etmiyorum.” Diyerek basın mensuplarına katıldığı için teşekkür etti.

Daha sonra Ali Doğan’ın oğlu Firma Genel Müdürü Haluk Veli Doğan VELDO ARGE çalışmaları hakkında bilgi verdi. “ Arge çalışmalarını çevreye duyarlı olsun diyerek başlattık. Zannedildi ki bizler buraya fabrika kurduk, biz Alata’ya çöreklendik, vs. gibi garip bir sürecin içine girdik.” Diyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

ARGE ÇALIŞMALARINDA DÖRT ÇEŞİT VERİ ALINIYOR

Doğaya atılan bir çok çekirdekleri işleyerek ürün elde edilmesini anlatan Firma Genel Müdürü Haluk Veli Doğan, Alata’da neden olduklarını da sözlerine ekledi. Doğan, “Zeytin kabuğu, zeytin çekirdeği, kaysı çekirdeği, fıstık çekirdeği, fındık çekirdeği, çam ağacı, meşe ağacı ve diğer orman atıkları diye adlandırdığımız atıklar. Bu atıklar tesislerde önce kırılıyor,  sonra nemi alınıyor 700 derecede oksijensiz ortamda ısıtılıyor. Sonra çekirdekler bize dört tane veri veriyor.  700 derecede oksijen olmadığı için yanma gerçekleşmiyor. Dolayısıyla atmosfere yayılan bir gaz yok. Oradan çıkan zehirli gazı biz alıyoruz işleyip elektrik enerjisine çeviriyoruz. Ürettiğimiz elektrik yeşil elektrik yenilenebilir enerji yani doğaya faydası olan bir enerji.

Sıvımız çıkıyor ikinci ürün. Sıvımız odun sirkesi. Bu sirke içinde iki yüz tane aktif madde var. Tarım ve Orman Bakanlığı’na götürdük, burada bitkiler üzerinde denedik. Alata’da olmamızın nedeni de bu zaten.”

Alata bahçelerinde yüzdelik oranlarla denemeler yaptıklarını anlatan Veli Doğan, Odun sirkesinden mantarlı bitkilere oranın fazla verildiğinde bitkilerin öldüğünü gördüklerini, yüzde 1 oranında verdiklerinde ise yüzde dokuz fazla verim alındığını gördüklerini söyledi. Odun katranı üretiminde de bilgiler veren Doğan, doğadaki atıkların bertaraf edilmesi için arge çalışmaları yaptıklarını detayları ile anlattı.

İŞ ADAMLARININ MOTİVASYONA İHTİYACI VAR

İş adamlarının motivasyona ihtiyacı olduğunu söyleyen Veli Doğan, “Mersin sevdalı olan bir aile olarak halkımızdan bu şekilde çıkan ithamlardan rahatsız olduk. İş adamlarının motivasyona ihtiyacı var.” Dedi.

Konuşmanın ardından tesisler gezildi. Daha sonra basın mensupları ile birlikte Olbios otel’de kahvaltı esnasında detaylı bilgiler verildi.

Editör: Rüştü Aydın